Mikä on vesivahinko ja kuinka sen voi estää?

Mikä on vesivahinko ja kuinka sen voi estää?

Mikä on vesivahinko?

Mikä on vesivahinko ja miten sen voi estää? Se on varsin kriittinen riskitekijä asumisturvallisuudessa. Estäminen on helpointa tehdä ennakoimalla ja varautumalla. Vahinko voi myös syntyä pitkän ajan kuluessa, joten remontti on tehtävä ja kosteussuojaus uusittava, jos edellisestä remontista on jo vuosikymmeniä aikaa. Myös rikkoutunut putki saattaa vuotaa pitkäänkin ennen kuin se huomataan. Se voi aiheuttaa laajankin vahingon.

Mikä on vesivahinko ja miten riskeihin voi varautua?

Vesivahinko on useimmissa tapauksissa hankalasti huomattava ongelma. Pitkään tiputtanut putkiliitäntä ei näy, ennen kuin tilassa on jo selkeä kosteuden tai jopa homeen haju. Toisinaan tilassa saattaa olla havaittavissa vettä lattialla, joten siihen tilanteeseen on puututtava heti ja poistettava vesi sekä aloitettava kuivaus. Mikäli vesieristys on huonosti rakennettu, ongelmasta voi tulla varsin laaja ja se vaatii vanhojen tilojen purkamista.

Kosteusmittaus Helsinki on vuosien varrella törmännyt monenlaisiin vesivahinkoihin. Lainehtiva kellari tai pitkään vuotanut putki voivat aiheuttaa täysin erilaiset ongelmat. Usein lattialla lainehtiva vesi saadaan poistettua nopeasti eikä tiloille välttämättä jää tehokkaan kuivauksen jälkeen minkäänlaisia ongelmia. Jos vesi seisoo tilassa kauan, siitä on haittaa enemmänkin. Asukkaan oma tarkkaavaisuus on tärkeää ja eikä ole lainkaan huono idea tehdä pintamittauksia silloin tällöin asumisen edetessä.

Nopea apu on tärkeintä

Siinä tilanteessa, kun huomataan, että tilassa on vesivuoto, on sen tutkiminen ja kuivaus aloitettava mahdollisimman pian. Jos kosteusvaurio on jo levinnyt rakenteisiin asti, on ne kuivattava mahdollisimman hyvin ja estämään näin home syntymästä. Kuivauksen aikana sen edistymistä on seurattava aktiivisesti. Toimenpide on tehtävä hyvin, ettei riskiä ole sille, että tilat homehtuvat myöhemmin uudelleen ja kosteus voi tuhota rakenteet korjauskelvottomiksi. Kerrostalossa tuhot voivat levitä myös muihin asuntoihin.